Nowe korzyści z picia prawdziwej czarnej herbaty. Sprawdź, co odkryli naukowcy
Badania sugerują, że herbata jest czymś więcej niż tylko przyjemnym napojem, po który sięgamy, żeby ugasić pragnienie. Jej prozdrowotne oddziaływanie na organizm zostało potwierdzone naukowo. Mowa jednak o prawdziwej czarnej herbacie.
Prawdziwa herbata, czyli jaka?
Istnieje pięć rodzajów prawdziwej herbaty: czarna, zielona, oolong, ciemna i biała. Różnią się między sobą stopniem przetworzenia i poziomem utlenienia. Jak podkreślają specjaliści, wszystkie prawdziwe herbaty pochodzą z tej samej rośliny o nazwie Camellia sinensis.
Właściwości prozdrowotne czarnej herbaty
Podczas sympozjum amerykańscy eksperci z Oregon State University przedstawili badania, wskazujące na to, że picie herbaty wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega chorobom serca, a nawet stymuluje działanie mózgu.
Zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji i Alzheimera
Ponad 16 milionów ludzi w Stanach Zjednoczonych żyje ze zdiagnozowanymi zaburzeniami pamięci i chorobą Azheimera, dlatego badania nad zdrowiem mózgu należą do priorytetowych. Według naukowców dane dotyczące wpływu picia herbaty na pamięć i koncentrację są obiecujące. Stwierdzili, że picie herbaty:
- przynosi krótkoterminowe korzyści polegające na poprawie koncentracji,
- niweluje stres,
- duża zawartość L–teaniny, aminokwasu wpływa na poprawę pamięci.
„Szacuje się, że 40 proc. do 50 proc. przypadków demencji można zapobiec poprzez zmiany w diecie i inne czynniki stylu życia. Wypicie filiżanki lub dwóch herbat dziennie może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia demencji i choroby Alzheimera– powiedział dr Jonathan Hodgson z Instytutu Badań nad Żywieniem na Uniwersytecie Edith Cowan w USA.
Zapobiega chorobom serca
Zgodnie z informacjami przedstawionymi na sympozjum, picie prawdziwej herbaty zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Czarna herbata zawiera flawonoidy, które nie tylko opóźniają procesy starzenia, ale wzmacniają też naczynia krwionośne. Wykazano, że ludzie pijący herbatę mają 20 razy wyższy poziom flawonoidów w porównaniu do tych, którzy nie spożywają tego napoju. Natomiast zawarte w herbacie katechiny obniżają poziom złego cholesterolu i chronią przed miażdżycą. Badania dowodzą, że picie dwóch filiżanek herbaty dziennie obniża o:
- 1,5 proc. ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny,
- 4 proc. ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych,
- 4 proc. ryzyko udaru mózgu.
Wzmacnia system immunologiczny
Wykazano, że fitochemikalia zawarte w zielonej herbacie, zwane katechinami wzmacniają układ odpornościowy. Natomiast zawarte w niej polifenole hamują wytwarzanie wolnych rodników, spowalniając proces starzenia i zmniejszając ryzyko zachorowania na raka.
Prawdziwą herbatę warto więc włączyć do codziennej diety i zacząć dzień od gorącej aromatycznej filiżanki tego napoju – wskazując eksperci.